Koiran liikkuminen
Koiran liikkuminen:
Koira tarvitsee liikuntaa vapaana, mieluiten pehmeällä alustalla, kuten metsässä, jossa se voi toteuttaa erilaisia askellajeja, kuten käynti, ravi ja laukka. Pelkät hihnalenkit eivät tarjoa riittävää ja monipuolista liikuntaa, joka on koiran hyvinvoinnille olennaista.
Jokainen koira on yksilöllinen. Ihmiset ovat vuosien varrella jalostaneet koiria eri ulkomuotoihin ja rakenteisiin, joten rodulliset ominaisuudet, rakenne, ikä ja ympäristö vaikuttavat siihen, miten koira liikkuu ja kuormittuu. Hyvä lihaskunto auttaa koiraa liikkumaan terveellisesti ja sujuvasti. Jännittyneenä, jäykistyneenä tai kivuliaana koira ei voi kehittää lihaksiaan optimaalisesti. Tuki- ja liikuntaelimistön hyvinvoinnin ylläpitäminen on helpointa ennaltaehkäisemällä ongelmia.
Peitsaus tarkoittaa sitä, kun koira liikuttaa saman puolen jalkojaan yhtä aikaa. Pennut ja kasvavat koirat voivat peitsata, jos niiden kehon mittasuhteet eivät ole vielä tasapainossa. Aikuisen koiran peitsaaminen voi johtua epätasapainoisista rungon ja raajojen mittasuhteista tai vammasta. Peitsaaminen voi jäykistää koiran selkää ja aiheuttaa lisää lihasjännitystä erityisesti selkälihaksiin. Jos koira näyttää suosivan peitsaamista ravista, on syytä selvittää, onko tällä terveydellinen syy tähän askeleeseen.
Koiran tulisi saada monipuolista liikuntaa. Luonto tarjoaa erinomaisia mahdollisuuksia, kuten talvisen lumihangen, järvet uintiin ja ylämäet kiipeilyyn, jotka kehittävät eri lihasryhmiä. Uiminen on erityisen hyvä nivelille, kun taas epätasainen metsämaasto edistää tasapainoa ja koordinaatiota.
Ennen nopeita suorituksia ja treenejä on aina tärkeää tehdä huolellinen alkulämmittely, vaikka olisitkin menossa vain tottelevaisuuskoulutukseen. Älä koskaan vie koiraa suoraan kylmästä autosta treeniin; varmista aina, että koira on kunnolla lämmitelty. Kylmät lihakset ovat alttiimpia revähdyksille kuin lämpimät lihakset. Voit myös venytellä koiraa esimerkiksi palkkiota käyttäen. Koiran tulisi pystyä yltämään nenällään mihin tahansa kehon osaan. Tarjoa namipalaa esimerkiksi koiran takaosaan hännän tyveen ja kintereiden väliin sekä etujalkojen väliin.
Kun koira kokee lihaskireyttä tai vammautuu, se voi piilottaa kivun ja kompensoida liikkumistaan, mikä voi johtaa lisääntyvään ongelmaan. On tärkeää olla tarkkana ja huolehtia koiran hyvinvoinnista ja terveydestä.
Tässä hyvä VDH: Dog in motion. Videolta näkee selvästi miten nivelet ja lihakset liikkuvat koiran liikkuessa. Klikkaa videoon tästä
https://www.google.com/search?sca_esv=567819863&rlz=1C1GCEA_enFI996FI996&tbm=vid&sxsrf=AM9HkKmk4KYQxrt_IlmGGJkh8PHIM80nOg:1695461261265&q=vdh+dog+in+motion+youtube&sa=X&ved=2ahUKEwio2NSxtcCBAxX0JRAIHWtiDqAQ8ccDegQIERAH&biw=1600&bih=714&dpr=1.2#fpstate=ive&vld=cid:8a205f1d,vid:70ntoNYNjr4,st:0<br>